Lean, een dekseltje voor elk potje binnen jouw organisatie

Lean is meer dan alleen een gereedschapskist vol handige tools. Het is een leercultuur die gedreven wordt door de klant en gericht is op continue verbetering. Het is een ontwikkeling die begint bij jezelf. Als een organisatie een Lean cultuur wil implementeren, dan wordt het succes hiervan dus gedragen door de mensen binnen deze organisatie. Een verandering van jouw eigen werkcultuur vormt daarom de eerste schakel binnen dit veranderende proces. 

Veranderen. Moet dat echt? Mijn organisatie begint met Lean.

Om een duidelijk antwoord op deze vraag te krijgen, moeten we een beetje uitzoomen. Veranderen is leren en leren is belangrijk om continu te blijven verbeteren op korte én lange termijn. Maar, waarom? Waarom is continu verbeteren belangrijk voor jou of voor jouw organisatie? Het is van belang om hierop een kritisch antwoord te formuleren. Veelal vertrekt dit vanuit de snel veranderende markt waarbij het noodzakelijk is om steeds de eisen van de klant te kunnen beantwoorden. Het kan ook zijn dat je als organisatie uitermate gemotiveerd bent om te streven naar perfectie. Continu verbeteren gaat hiermee hand in hand. Het antwoord op deze vraag verschilt afhankelijk van jouw realiteit, doelen en verwachtingen. Denk er even over na, maar brandjes blussen heeft toch geen zin, als systematisch verbeteren jou de oplossing aanreikt?

Belangrijk om te weten is dat zaken enkel veranderen als hier een noodzaak voor is. Zijn er verspillingen? Is er een bottleneck? Is er sprake van inefficiëntie in je dagelijkse werk? Heb jij te maken met stress omdat er alweer een hele stapel werk voor je klaarligt? Ja? Dan is er een reden om processen aan te pakken en te wijzigen. 

Veranderen voelt vaak onwennig aan en zowel management als werknemers staan hier niet altijd voor te springen. Juist daarom is het belangrijk dat het management vertrouwen geeft in de medewerkers en hen ondersteunt in het veranderproces. Hiervoor moeten zij zelf volledig mee zijn in het verhaal. De medewerkers leiden de verandering, zij nemen de touwtjes in handen. Enkel op die manier en met de ondersteuning van het management zal er een Lean cultuur ontstaan die successen genereert. 

Een persoonlijk doel is hoe ik groei

Hoe ziet het doel van jouw persoonlijke ontwikkeling er uit? Heb je er überhaupt wel één? Zo ja, experimenteer dan met je dagelijkse routines en taken om je doel te bereiken. Het is belangrijk regelmatig te reflecteren op jouw groeiproces om vooruit te kunnen gaan. Misschien moet je jouw doel wel bijstellen of kies je een nieuw richtpunt zodra je jouw target behaald hebt. Het vraagt een ijzer sterke wil om te slagen en jezelf constant te willen bijschaven, maar pas dan ben jij écht aan het bloeien. 

Heb je geen persoonlijk ontwikkelingsdoel of vraag je jou af welke onzin er nu weer op je af komt? Even afremmen dan. Kort gezegd staat Lean voor het leveren van hoge kwaliteit op een zo kort mogelijke tijd met een minimaal aan kosten. Kortom, je wil het beste van jezelf of je organisatie geven met een minimum aan middelen.

Begin bijvoorbeeld met kritisch kijken naar je eigen werk en werkomgeving. Hebben al mijn handelingen altijd nut? Vind ik mijn materialen snel terug of geraken ze wel eens verloren? Ben ik regelmatig te laat in een meeting? Loop ik vaak achter op mijn werk? Stuk voor stuk kunnen dit vragen zijn die jouw doel triggeren. Het aspect met de hoogste noodzaak, is jouw eerste target. Leer leiding geven aan jezelf en langzaam maar zeker bouw jij aan jouw succestoren. Het is een mindset, een sfeer die de mensen rondom jou zullen oppikken. Time to spread some magic.

“First we build people, then we build cars”

Een bekende quote van Fujio Cho, erevoorzitter van de Toyota Motor Corporation, die eigenlijk de kern van een Lean bedrijfscultuur samenvat. Het is cruciaal om jezelf en je team te ontwikkelen volgens de principes van Lean. Dat betekent dat als er geïmplementeerd wordt zonder een goede samenwerking en de juiste drive en ingesteldheid van je team, het kaartenhuisje valt. 

Motiveren. Uitdagen. Doen. Jij. Jouw organisatie. 

Contacteer ons indien jouw organisatie Lean wil worden.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Je vraag:

Je opmerking: