Concentratie, niet voor mij. Of wel?

Wat betekent concentratie nu juist? En hoe beïnvloedt het jouw werkdag? Jouw concentratie kan eenvoudig en snel verstoord worden door diverse factoren. Sommige mensen worden sneller geprikkeld dan anderen. Het is dus van belang alle mogelijke externe prikkels uit te schakelen, zodat jij gefocust blijft. Weliswaar geen evidentie in een moderne tijd boordevol impulsen.

Concentratie

Concentratie is niks meer dan het focussen van aandacht. Dit betekent dat je je mentale inspanning focust op één taak. Alle zaken die niet gerelateerd zijn aan deze taak, sluit je dan uit. Samengevat staat concentratie dus voor singletasken.

Productieve werkdag?

Wel ja, daar heeft je concentratie iets mee te maken. Jouw persoonlijke efficiëntie en effectiviteit stijgen naarmate je langer in staat bent je focus vast te houden. Door een hoog concentratievermogen kan je sneller en creatiever werken. Minder afleiding van je werk betekent ook minder kans op achterstand en minder kans op stress. Geraak jij snel afgeleid? Dan keldert je productiviteit. Klinkt dramatisch, maar het is wel zo. Word je verstoord in je werk, dan duurt het zo een 15 à 20 minuten tot jij je volledige focus weer terug hebt.

Boost je focus

Gelukkig zijn er verschillende zaken die jij kan doen om je concentratie te verbeteren. Wij zoomen in op wat jij kan doen tijdens je werkdag om een ijzersterke focus te behouden. Of lees het even andersom, misschien wil jij je werknemers of je team motiveren om gefocust te blijven? Enkele praktische tips op een rijtje.

(1) Stop met multitasken

We denken allemaal dat we het kunnen, maar wees even eerlijk. Kan jij echt twee verschillende taken tegelijkertijd uitvoeren, die niks met elkaar te maken hebben? Multitasken is eigenlijk onmogelijk omdat onze hersenen dit simpelweg niet aankunnen. We verwarren multitasken vaak met het constant switchen van de ene naar de andere taak. Een vermoeiend gebeuren dat onze hersenen oververhit. Creëer rust in je hoofd door dit voortdurende geswitch tot een absoluut minimum te beperken. Of indien mogelijk en nog beter, focus je op één taak.

(2) Orden je werkplaats

Houd je werkplaats of bureau ordelijk en net. En zelfs meer dan dat. Zorg ervoor dat enkel datgeen wat je nodig hebt voor het uitvoeren van je taak zichtbaar is. Alle andere zaken zijn overbodig en kunnen enkel afleiding creëren. Weg met je gsm en je tussendoortje. Haal dit enkel tevoorschijn als je even pauzeert of honger krijgt.

(3) Bewaak je time management

We kunnen ons geen halve dag aan één stuk door concenteren. De juiste balans vinden tussen werken en kort pauzeren is belangrijk. Probeer daarom je pauzes op een regelmatige en constante basis te laten terugkomen. Voor de ene persoon zal dit na 1 uur zijn, voor de andere na 1,5 uur. Las korte, intensieve pauzes in om een sterke concentratie in je werkmomenten te garanderen.

(4) Laat je collega’s of vrienden weten dat je druk bezig bent

Het is allemaal erg goed bedoeld, maar hoe vaak word jij doorheen jouw werkdag gestoord door collega’s of vrienden? Via mail, Teams, de telefoon of in real-life met een gesprekje aan je desk? De vragen, de babbels, allemaal gezellig maar het verstoort je werk. Hoe los je dit nu op zonder vervelend over te komen? Heel simpel. Heb je virtueel regelmatig contact met je collega’s via een platform zoals Teams? Plaats dan je status op ‘niet storen’. Zo laat je je collega’s weten dat het even niet past. Ditzelfde principe kan je ook toepassen op je bureau. Plaats een bordje met aan de ene zijde ‘niet storen’ en aan de andere zijde ‘beschikbaar’. In plaats van een bordje kan je ook gebruik maken van een groen of rood lampje.

Ook je vrienden kunnen jou een hele dag door afleiden via Facebook, Messenger, Whatsapp, etc. Plaats daarom je gsm op stil en uit het zicht. Beperk de kans op externe prikkels.

(5) Eet gezonde snacks

Je brein heeft voedsel nodig om de aandacht erbij te houden. Kies daarom voor de juiste, gezonde snacks in je werkomgeving. Weg met die koekjes boordevol suikers! Je voelt je misschien wel even weer fit, maar die fitheid wordt snel gevolgd door een suikerdip. Zeg dus volmondig ja tegen bijvoorbeeld noten, fruit, snoepgroenten en pure chocolade.

(6) Beweeg regelmatig

Hoeveel stappen zet jij tijdens jouw werkdag? Confronterend. Sport en beweging hebben een kalmerende werking op ons brein en verminderen stress. Waarom zouden we het niet proberen? Daag jezelf of je medewerkers uit om ook te bewegen tijdens het werk. Zet je recht uit je stoel en ga even wandelen in je pauzes. Lift je knieën extra hoog of maak je passen extra breed. Misschien ga je zelfs even naar buiten en voed je je hersenen nog met wat extra zuurstof. Geef jezelf of je team een doel. Hoeveel stappen wil jij elke dag bereiken? Samen motiveren en realiseren, goed voor je concentratie en goed voor de teamgeest.

(7) Vecht tegen verveling

Al te lang bezig aan dezelfde taak en lukt het gewoon niet meer om je aandacht erbij te houden? Varieer! Het is absoluut oké om even aan iets anders te werken en je werkdag te voorzien van afwisseling.

Kortom, het is mogelijk je productiviteit een boost te geven. Bescherm en optimaliseer je concentratie sanctuarium. En dat van je medewerkers.

Be focused. Be Lean. Be cool.

Heb jij er helemaal zin in om je organisatie veilig te stellen van afleiding? lemmens. begeleidt jou bij het organiseren van werkplekken, het in werking stellen en bewaken van time management en het aanreiken van leuke, fysieke oefeningen tijdens de pauzes. Contacteer ons.

Volg lemmens. op LinkedIn en Facebook voor meer nieuws.

Je vraag:

Je opmerking: